Vechten… tegen de stroom in zwemmen, het helpt je gewoon niet, dat weet je zelf ook wel. Maar we doen het zo enorm vaak. Datgene waar je eigenlijk niet blij van wordt, datgene wat je eigenlijk niet wilt. Toch maar doen om de lieve vrede te bewaren. Datgene wat je wel graag wilt doen, schuif je voor je uit. Die andere baan, die uitdaging, meer voor jezelf zorgen. Eindelijk de tijd nemen om het boek uit te lezen of om iedere dag een uur stevig te gaan wandelen. Te gaan mediteren. Daar waar jij op aan gaat, waar je voelt in je buik JAAAAA dat wil ik! Die doe je dan weer niet, of niet vaak genoeg.

We wachten vaak op dat de buitenwereld gaat veranderen. Dat je ineens tijd krijgt om het boek te lezen. Dat je partner ineens al je taken gaat overnemen. Dat je “toestemming” of “goedkeuring” van buitenaf krijgt om het te mogen doen.

Je kan alles buiten jezelf niet veranderen. Bijvoorbeeld het weer kan je niet veranderen. Hoe hard het ook regent…. Je hebt er geen invloed op. Je hebt ook geen invloed op wat iemand zegt of denkt, je hebt geen invloed op hoe dingen ontstaan of gebeuren. Je hebt geen invloed op wat een ander belangrijk vindt.

En toch…. Ben je vaak aan het vechten om daar wel invloed op te hebben. Hoe vaak leg je het buiten jezelf neer. Wil je graag dat de ander inziet dat het anders kan of moet, hoe vaak wil je dat de ander voelt wat voor jou belangrijk is? Je vecht en zwemt tegen de stroming in. Het kost een heleboel energie… sterker nog: het vreet energie en het levert negativiteit op. Want je hoopt op iets wat niet gaat gebeuren. Je verwachting wordt heel hoog en je wordt keer op keer teleurgesteld. Dit gaat vast zitten in je lichaam, je krijgt er zelf lichamelijke klachten van, denk aan schouder en rugklachten, maar ook vermoeidheid, lusteloosheid en ga zo maar verder.

Je kan alles waar je geen invloed op hebt niet veranderen! Punt! En een uitroepteken.

Je mag terug naar jezelf, wat kan jij zelf wel veranderen? Je kan veranderen hoe jij er mee omgaat. Dat wanneer je een boel shit over je heen krijgt dat het je niet meer raakt. Dat wanneer een ander het niet doet zoals jij zou willen, dat je het kan accepteren en los kan laten, dat je je ieder moment weer kan herpakken en juist de dingen kan gaan denken die je helpen in plaats van naar beneden halen.

Je kan de regen niet veranderen, maar je kan ook met regen plezier hebben buiten door te gaan stampen in de plassen of door lekker thuis bij de kachel te gaan zitten met een goed boek. Je niet verwachten dat je aan het einde van de dag nog tijd over houdt om iets voor jezelf te gaan doen. Je kan wel tijd inplannen om ervoor te zorgen dat je iets voor jezelf kan gaan doen. Je kan hoe iemand iets zegt niet veranderen, maar je hebt wel invloed op hoe het bij jou binnenkomt. Dat je open minded blijft en dat het ook juist als positief bedoeld kan zijn.

Je mag leren dansen, dansen met de flow. Laat je meevoeren met de stroming, ga het maar ervaren, blijf in je eigen kracht zodat jij kan voelen dat jij waardevol bent, dat je weet dat jij er mag zijn, dat je jezelf mooi mag gaan vinden. Dat je weet dat je altijd goed genoeg bent. Heb vertrouwen in jezelf, in je zijn, vanuit daar kan jij je dromen waarmaken!