Body confidence doesn’t come from trying to achieve the perfect body…

feb 8, 2021

Ida Stolk 

Inmiddels ben ik er wel achter dat de wereld ons een beeld schetst van hoe het zou moeten. Niet alleen de media, maar in principe doen we er allemaal aan mee. Of het nu om hoe je eruit ziet gaat of hoe je dingen zou moeten doen. Neem nu social media…. De meeste berichten die erop komen zijn alleen maar halleluja verhalen. Het gaat goed en de mooiste verhalen komen langs. Het leven is perfect… je snapt wel wat dit met jou doet. Je krijgt meteen een niet goed genoeg gevoel, je voelt dat het bij jou ook zo zou moeten gaan. Kortom je krijgt een gevoel van dat je jezelf moet bewijzen. Jij zou ook het perfecte leven en lichaam moeten hebben, toch?

Dat wrijft en schuurt en maakt je leven echt heel zwaar, het leven wordt stroperig, van weinig momenten kan je nog genieten, je voelt je niet goed genoeg, je bent altijd maar bezig met hoe je zou moeten zijn. Je zoekt controle om dingen voor elkaar te krijgen en daarmee wordt alles erger. Je gaat in je hoofd zitten en de verbinding met je lichaam en vrouwelijke vlam raak je langzaam aan kwijt. Daarmee raak je jezelf een beetje kwijt en vind je het jezelf ook niet meer waard om de dingen te doen waar jouw hartje een sprongetje van maakt.

Want dat lichaam zou zoveel mooier moeten zijn. Als ik slank ben dan.. als strakker zou zijn dan.. als ik mooier haar zou hebben dan… doe ik er toe, hoor ik er bij en dan zal ik ook wel zelfvertrouwen krijgen. Pas dan doe ik er toe en pas dan durf ik mijn dromen waar te maken.

Ik kan je vertellen dat dit niet het geval is… er is namelijk altijd wel weer wat anders waar je onzeker over kunt zijn. Het is niet voor niets dat de mensen die al “perfect” zijn, steeds meer willen, nog grotere borsten, minder rimpels en vollere lippen bijvoorbeeld. Die dan dit vervolgens door een beetje hulp van een dokter dit ook gaan doen.

Er is altijd wat….

Het gaat niet jouw dat zelfverzekerde gevoel geven. Die komt namelijk van binnen uit.

Body confidence doesn’t come from trying to achieve the perfect body…

It comes from embracing the one you’ve already got

Pas als jij jezelf gaat accepteren, hoe je er uit ziet, hoe jij bent van nature, dat je geen last meer hebt van stemmetjes die zeggen “wat zullen anderen wel niet van me denken”. Dan kan jij ook overal jezelf zijn. Je hoeft je niet meer aan te passen. Je bent tevreden hoe jij bent, je doet de kleding aan die jouw een goed gevoel geven, je hoeft je niet te bewijzen, je vindt het jezelf waard om goed voor te zorgen. Je wilt je eigen besluiten maken. Je wilt jezelf serieus nemen en op nummer 1 zetten en gaan voor dat leven waar jij je helemaal gelukkig in voelt.

Hoe veel energie geeft dat! Je kan wel nagaan dat deze energie van binnenuit naar buiten knalt! Hier is geen botox voor nodig. Dit is de mega aantrekkelijke vrouwelijke energie die zegt : Dit ben ik! En ik ben er trots op en ik mag er zijn! 

Voel je wat dit met de rest van je leven gaat doen?

Het is net zoals je niet accepteert dat je een buikje hebt. Het is niet oke in jouw wereld. Maar je kan pas verder als het geaccepteerd hebt. Je bent er tegen aan het vechten, het is stroperig, je kan niet genieten van dat wat wel mooi is, je geeft jezelf de schuld. Je mist die glans, je mist het zelfvertrouwen, je straalt niet omdat je jezelf niet mooi vindt.

Body confidence doesn’t come from trying to achieve the perfect body…

It comes from embracing the one you’ve already got Pas dan komt het zelfvertrouwen!

Afgelopen week overviel het mij ook, emoties up en down. Het gemakkelijkste is om er over heen te gaan lopen. Het is er niet, ik wil het niet voelen, niet zeuren, niet huilen en doorgaan…. Want eerlijk.. het is gewoon niet leuk!

Ik verviel in mijn oude valkuil. De ‘ik moet mezelf bewijzen’ valkuil. Ik had een doel voor ogen en ik leek het niet te halen, ik voelde me rot, ik gaf mezelf de schuld en ik vond dat ik beter zou moeten kunnen. Op zich niets mis mee, maar wel als de achterliggende gedachte is dat ik mezelf wil bewijzen. Die kost een heleboel energie van mij. Ik voelde het al… ik zat in die negatieve spiraal naar beneden.

Meteen schiet ik in mijn hoofd, verbinding met mijn lichaam ben ik kwijt. Ik zet alles op slot, ik voel frustratie, boosheid en teleurstelling. Alles wat mij uit mijn flow haalt. Het maakt mij verdrietig en het liefste deed ik er niets mee. Dat is juist niet wat je moet doen. Want in alles zit een les. Wanneer je meer uit je leven wilt halen is het gewoon noodzakelijk om ook de boze momenten heel goed aan te kijken en jezelf hier in te accepteren. Ik herkende het en ik ben er mee aan de slag gegaan. Want wanneer ik dat niet doe wordt alles 10x erger en leef ik niet meer het leven dat ik wil leven. Dan ga ik mezelf de schuld geven, vind ik mezelf niet meer mooi, 

Hierin zit de sleutel tot zelfvertrouwen krijgen, weten wie jij werkelijk bent. Dat jij perfect bent zoals jij bent. Het is niet het beeld wat de wereld schets wat het perfecte beeld is. Het is slechts perceptie. Je lichaam mag hobbels en bobbels hebben, het hoeft niet strak te zijn, je mag vreemd, raar en gek zijn, het hoeft niet allemaal keurig en in een rijtje. Wanneer jij jezelf hebt geaccepteerd dan ben jij perfect, de energie stroomt, jij hebt er vrede mee, jij voelt je zeker van je zaak. Jij mag er zijn, je mag stralen van binnenuit.